Kim bu Prens Heinrich Reuss… İmparatorun çöküşü: 26 sanığa 425 bin sayfa

Kendilerine “Alman İmparatorluğu Vatandaşı” (Reichsbürger)” adını veren, Prens Heinrich Reuss’un elebaşı olduğu darbe planlamakla suçlanan 26 sanık, Stuttgart’ın yanı sıra Münih ve Frankfurt’taki yüksek bölge mahkemelerinde hakim karşısına çıkıyor.

Meclis binası Reichstag’ı basarak başbakan ve tüm bakanları alıkoyarak televizyonda halka teşhir etmek gibi sansasyonel eylem planları yaptıkları öne sürülen sanıklar, “terör örgütüne üye olmak” ve “şiddet kullanarak hükümete yönelik darbe planlamaktan” yargılanıyorlar.

Prens Reuss ile eski Alman Silahlı Kuvvetleri (Bundeswehr) subayı Rüdiger von P’nin elebaşı olduğu belirtilen örgütün üyesi bazı sanıklara “terör örgütü kurmak, vatana ihanet girişiminde bulunmak, yasa dışı silah bulundurmak ya da devleti tehlikeye atacak ciddi bir şiddet eylemine hazırlanmak”, bir sanığa ise “cinayete teşebbüs ve ağır yaralama” suçlaması yöneltiliyor.

ELEBAŞI HANEDAN VARİSİ… KİM BU PRENS?

“Prens” lakaplı 13. Heinrich, Reuss Hanedanı’nın varisi. Hanedan, monarşi ve aristokrasi döneminde Greiz bölgesini yönetiyordu.

“Prens” kod adlı örgüt elebaşı, Almanya’daki darbe girişiminin planlayıcısı olarak belirtildi. 13. Heinrich, emekli hava indirme komutanı Rüdriger P.’yi yanına alarak darbeyi planladı.

Federal Alman Polisi, darbecilerin hükümet binalarına ve özellikle meclis Bundestag’a silahlı saldırı yapmayı tasarladığını ifade etti. Birçok siyasetçinin baskın sırasında kurşuna dizilmesi planlanıyordu.

İMPARATORLUK HAYALİ

İkinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Federal Almanya’yı ve sınırlarını tanımayan grup, 1871 anayasasıyla imparatorluk dönemine dönme planı yapıyordu. Almanya, kraliyeti kaldırmış olsa da soylu Reuss Sülalesi’nden gelen, Münih’te emlakçılık yapan 13’üncü Heinrich, ‘Prens’ unvanını kullanmaya devam ediyordu.

İLK DAVA STUTTGART’TA GÖRÜLÜYOR

Stuttgart Yüksek Bölge Mahkemesinde yapılan ilk duruşmayla çoğunluğu örgütün askeri kanadına mensup olmakla suçlanan 9 sanık hakkındaki davanın görülmesine başlandı.

Adliye önündeki yoğun kalabalık nedeniyle duruşmalar, planlanandan en az bir saat geç başladı.

9 sanık, “terör örgütüne üye olmak” ve “vatana ihanet girişimine hazırlanmak” suçlamasıyla yargılanıyor. Sanıklardan biri de cinayete teşebbüsle suçlanıyor.

Mahkeme, gelecek yılın ocak ayına kadar çok sayıda ek duruşma günü belirledi.

PRENS REUSS VE DİĞER ELEBAŞLARI İÇİN AYRI DAVA

Aralarında Prens Reuss’un da bulunduğu ve örgüt elebaşılığıyla suçlanan sanıkların yargılanmasına ise 21 Mayıs’ta Frankfurt’ta başlanacak.

Duruşmalardan önce hayatını kaybeden Norbert G’nin ölümünden sonra elebaşı oldukları öne sürülen 9 sanık hakim karşısına çıkacak.

Frankfurt Yüksek Bölge Mahkemesindeki bu duruşmaların, 2025’in ocak ayı ortasına kadar tamamlanması planlanıyor.

Diğer 8 sanığın yargılanmasına da 18 Haziran’da Münih’te başlanacak. Örgütün askeri kanadına mensup oldukları ve üye kazandırmaya çalıştıkları öne sürülen 8 sanık, Münih Yüksek Bölge Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.

Münih’te Ocak 2025’e kadar 54 duruşmanın görülmesi planlanıyor.

İmparatorun dönüşü: Neo-nazi ve monarşist darbe engellendiDünya

REİCHSBURGER NEDİR?

Dosyası 425 bin sayfadan oluşan dava, Federal Cumhuriyet tarihindeki devlet güvenliğiyle ilgili en büyük dava durumunda.

İç istihbarat raporunda yer alan bilgiye göre, kendilerini “Alman İmparatorluğu Vatandaşı” (Reichsbürger) olarak görenlerin sayısı 23 bin civarında bulunuyor. 2 bin 100 üyesi şiddet kullanmaya hazır grup, Almanya’yı meşru devlet olarak tanımıyor.

Üyelerden bazıları, monarşi altındaki Alman İmparatorluğu fikrine bağlıyken bazıları da Nazi taraftarı. Bazı üyeler ise Almanya’nın halen askeri işgal altında olduğuna inanıyor.

Ünlü şef darbeci çıktı… Real Madrid’li futbolcunun kayınpederiDünya

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir